Beszámoló a Réka-völgyi geotúráról 2018

Idén másodszor volt Geotóp Nap a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatóságához tartozó Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetben, a Réka-völgyben, Óbánya érintésével. A Geotóp Nap lebonyolítását a nemzeti park és a Magyar Földtani Védegylet Egyesület közösen végezte.

A gyalogos geotúra október 6-án (szombaton) 10 órakor kezdődött. A gyülekező Óbánya központjában volt az Illatosház-Odorárium®-ban, a Fő utca 20. szám alatt. Már a gyülekező előtt fél órával sokan vártak a regisztrálásra, végül hivatalosan 26 személy írta alá a jelenléti ívet. A túracsapat tagjai az ország különböző pontjairól érkeztek a geotóp napra Siófoktól Szegedig, Budapesttől Pécsig. Előbb az Óbányai-völgyben, majd a Réka-völgyben és vissza a zöld és a piros turista jelzéseket követve, közel 6 óra alatt sikeresen járta be a társaság a földtudományi- és kultúrtörténeti értékekben gazdag völgyek túraútvonalát. A túravezető Erdős Dániel a Magyar Földtani Védegylet Egyesületből, segítői Burics Tamás és Jánosi Zsolt voltak. Komlós Attila a nemzeti park részéről elfoglaltsága miatt csak a túra elején vett részt.

Rövid geotóp napi, egyesületi, nemzeti parkos bemutatkozás után megtudtuk, hogy térben és időben, földrajzi és földtani értelemben hol is helyezkedik el a Réka-völgy. Betekintést nyerhettünk röviden a Kelet-Mecsek földtörténeti múltjába, majd kényelmes sétával indultunk el negyed tizenegy után pár perccel az egykori jura tengerpart, self területét feltáró Réka-völgybe. A Rák-patak által feltárt és az Óbányai-völgyben található kőzetek közel 10 millió év földtörténetét mesélték el nekünk, 187 millió és 177 millió év között a kora-jurában. A túra során megismerkedtünk Óbánya múltjával, jelenével, A Réka-vár kultúrtörténeti értékével, a völgyekben fellelhető kőzetek szelvényeivel, kőzetekkel, mikor, hol, hogyan keletkeztek, milyen körülmények közt.

Első komolyabb megálló a falu felett található belátó-kilátónál volt, ahol Éliás-Mezey Erzsébet az Illatosház-Odorárium® tulajdonosa mesélt Óbánya múltjáról, kultúrtörténetéről. Ezt követően a Réka-várnál volt egy nagyobb pihenő, ahol a várról és annak történetéről informálódhattunk. A Réka-völgy bejáratához leereszkedve a Mecseknádasdi Homokkő Formáció őszi napsütésben sárgásan izzó mesterséges feltárását látogattuk meg. A Réka-völgyben a geotúránk kalandosan folytatódott, mert a patak számos akadályt állított elénk, kidőlt fák és kanyargós, széles medrével. Az akadályokat leküzdve egy hosszabb séta várt ránk, majd a völgy felénél kényelmesen lepihenve elfogyasztottuk ebédünket. Tovább indulva a Réka-kunyhó felé a patak által feltárt Rékavölgyi Aleurolit Formáció egy természetes kibukkanásánál álltunk meg néhány mondat erejéig. A Réka-kunyhót elérve, megpihenve és az Etelka-forrás vizétől felfrissülve felkerestük a pihenő helytől nem messze található Kecskeháti Mészkő Formációt a Kecskehát nyugati oldalában. Visszafele utunk szintén a Réka-völgyben történt, de a piros kereszt és Skóciai Szent Margit útvonal találkozásánál elhagytuk a völgyet és ismét egy kalandos útvonalon keresztül jutottunk vissza immár Óbányára.

A szép számmal összegyűlt geo érdeklődők végig együtt működve a túravezetővel, egy tartalmas, élményekben gazdag, izgalmas természeti-, kultúrtörténeti és tájképi 13 km-s geokiránduláson vettek részt. Gratulálunk a csapat minden egyes tagjának a kitartásért!