Tata 2020

Október 10-én, a Geotóp Nap idei tatai programjának keretében izgalmas földtörténeti kalandozásokra várták az érdeklődőket a szervezők. A tatai Kálvária-domb területén elhelyezkedő természetvédelmi területen, amely az ELTE Szabadtéri Geológus Kert, kezdődött a program. Az érkező csoportok – akik között számos évről évre visszajárót is köszönthettünk – Szente István és Kóthay Klára geológusok szakvezetésével egy képzeletbeli földtörténeti utazás keretében ismerkedtek meg a triász, jura és kréta földtörténeti korszakok eseményeivel. A szakavatott vezetők többszáz millió év geológiai eseményeiről, valamint botanikai, kultúrtörténeti és bányászattörténeti látnivalóiról meséltek a jelenlévő csoportoknak.
A program a Juhász Árpád Geológus Szakkör első foglalkozása is volt, és a programot a névadó Dr. Juhász Árpád geológus is megtisztelte jelenlétével. Tanítványok, kollégák gyűrűjében baráti beszélgetésekre is sor került a sétát követően.
Az ENGIE nevű nemzetközi projekthez kapcsolódva külön várták a szervezők a lányokat, hogy egy kellemes kirándulással egybekötve bemutassák mivel foglalkozik egy geológus, milyen szépségeket is izgalmakat rejt magában a szakma.
A résztvevők ezután "kővadászatra" indultak. A „vadászat” során egy térkép segítségével "természettudományos nyomokat" követve, interaktív feladatok megoldásával érkeztek el a Kuny Domokos Múzeumnak helyet adó tatai várhoz. Az eredmények értékelése után minden túrateljesítő apróbb ajándékban részesült, majd a Vármúzeum Környezetváltozás a Tatai-medencében című időszaki kiállítását tekinthették meg az érdeklődők a kiállítás kurátora, Kürthy Dóra geológus vezetésével.