Békéscsaba 2020

Október második szombatját Békéscsaba földtudományi értékeinek megismerésére szenteltük, a Békéscsaba és környékét bejáró 7. Geotóp napi kerékpártúránk keretében, mely idén is a TEKERGŐ KERÉKPÁROS MOZGALOM túrasorozatának egyik állomása volt.
Reggel ½ 10-től kezdtek gyülekezni a résztvevők a Csabagyöngye Kulturális Központ előtt. A túra előtt egy tájékoztató hangzott el a programról a kerékpártúrán betartandó szabályokról, majd egyik tagtársunk, Megyeri Ágnes egy saját, ez alkalomra írt versével ajándékozta meg a jelenlévőket. A versélményt követően Boldizsár Beáta, Megyeri Ágnes és Kocziha Attila túravezetőkkel indult el a kerékpáros túracsapat az első megállóhoz, melyhez érve közel hatvan főre duzzadt a csapat. Hamar az Árpád Gyógy- és Strandfürdő téli bejáratához értünk, ahol az Élővíz-csatorna hídján a fürdő igazgatója, Zsadon Endre fogadott és invitált be a fürdő területére bennünket. Az igazgató úr személyesen és egyben, mint a téma szakavatott szakértője kalauzolt el bennünket az objektumban és tartott értékes hidrogeológiai előadást a felszín alatti termálvizek világáról, a fürdőt ellátó fő kutakról, azok működéséről, a fürdő történetéről és a jelenéről. Élőben is megtekinthettük a kutakat és megismerhettük a feltörő víz összetételét, kezelésének, és véghasznosításának módjait. Megtudtuk, hogy jelenleg nincs megoldva a magas metán tartalom hasznosítása, de a vízzel együtt felszínre kerülő hőt nagy hatásfokkal használják a rendszer, a medencék és az épület fűtésére.
A fürdőlátogatás után második állomásunk az Élővíz-csatorna egyik hídjánál volt, ahol Dr. Gulyás Péter geográfus várt bennünket, akitől Békéscsaba földrajzilag determinált múltjáról, valamint a Körösök és az élővíz csatorna történetéről hallunk előadást. Megtudtuk, hogy mi késztette elődeinket a Fehér-Körös szabályozására, az Élővízcsatorna kiásására, milyen nehézségekkel kellett megküzdeni, és milyen céllal hasznosították az így létrejött mesterséges folyót. Hallottunk a Maros ősi folyómedrének földtörténeti vándorlásáról, mely során településünk helyén is járva, hordalékkúpokat hozott létre.
Ez utóbbi gondolatokkal vezette fel következő állomásunk témáját, a kunhalmokat. A helyszínre egy hosszabb távot lebiciklizve, mezőgazdasági területek dűlőin át jutottunk el, ahol Szelekovszky László Pro natura díjas nyugalmazott főtanácsos várt bennünket, aki a kunhalmok és Békéscsaba ősi, elveszett településrészeinek mára már csak nevében fennmaradó világába vezetett be bennünket. A Kápolna halom tövében (rajta) betekinthetünk a történelmi távlatok itt élő emberének életébe, az általuk alkotott halmok típusaiba és funkcióiba. Megtudtuk milyen heroikus küzdelemmel tudta elérni a kunhalmok és az azokon még néhány helyen megtalálható ősgyepek, vagy más ritka növények védelmét. Megismertük, de saját szemünkkel is láthattuk, hogy a közelmúlt mezőgazdasági tevékenysége milyen, sokszor visszafordíthatatlan károkat okozott a kunhalmokban.
A körtúra végén visszatérünk a kiindulási pontunk szomszédságában lévő „Turisztikai főpályaudvarra” ahol a gyönyörűen rekonstruált régi vonatban kialakított kávézó teraszán a pályaudvar megálmodója és üzemeltetője, Sós Imre fogadott bennünket. A túra végállomásán minden résztvevőt megvendégeltünk egy üdítőre. Jövőre ismét várjuk a geológiai értékek iránt érdeklődőket egy hasonlóan izgalmas kerékpár túrára.
Kocziha Attila