Geotúra a Zemplénben (2015)

A Zempléni Tájvédelmi Körzetben 2015. október 3-án, csodálatos őszi időben indult Pálházáról a geotúra, ahonnan külön kisvonattal utaztunk a rostallói végállomásra. Már maga a közel egy órás vonatozás is hatalmas élmény volt hazánk legrégebbi erdei-hegyi kisvasútján. A vonatozás után csapatunk az Ördög-völgyben folytatta útját, különféle vulkáni kőzetek „ölelésében”. A Zempléni-hegységet felépítő kiömlési és törmelékes vulkáni kőzetek rendkívül gazdagok ércekben és különféle ásványtársulásokban is, az Ördög-völgyben például opálféléket (pl. tejopál) lehet találni.

Az Ördög-völgy meredek kaptatója után Mlaka-réten pihenhettünk meg. A Kárpátokat idéző hangulatú kaszálórétet nyírfacsoportok tarkították, a gyepet őszi kikericsek kedves, lila virágai díszítették. Innen már csak pár perc séta volt a sárga háromszög jelzésen a háromhutai Sólyom-bérc sziklataréja, amelyről csodálatos kilátás nyílt egészen Regéc váráig. A merész formakincs kialakulása a jégkorszakok hideg és fagyváltozékony szakaszaihoz köthető, amikor a fő felszínformáló tényező a fagyaprózódás volt.

A sziklataréjt elhagyva az Országos Kéktúra útvonalán folytattuk utunkat a szigorúan védett István-kúti Nyírjes irányába. A terület már a Zempléni Tájvédelmi Körzet létrejötte előtt jó 30 évvel védettséget élvezett az ott található növényritkaságok miatt. A sok gyaloglás után az István-kút jéghideg vize oltotta szomjunkat. Az érdekes, jó pár órás geotúra végén kisvonattal térhettünk vissza a pálházai kiindulási pontra.

(Veres Zsolt írása)

A túráról kiadott leporelló