Élménybeszámoló az eperjes-hegyi geotóp napról (2016)

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park a Bakony egyik legszínesebb geológiai felhozatallal megáldott tanösvényére, az Olaszfalu fölött őrködő Eperjes-hegyre szervezte idei Geotóp-napi programját. A gyönyörű őszi napsütésben 44 résztvevő - közöttük 12 gyerek és két kutya - volt részese ennek a hamisítatlanul színes, "kövezős" programnak! Színes volt kínálatában, mert a földtani tünemények mellett egy egész csokorra való történelmet, néprajzot, élővilágot érintő érdekességet kaptunk a területről, kicsit kitekintve a Bakony egészére is. Színes volt az ösvény, amin jártunk, nem csak a lehullott falevelektől, hanem azért is, mert gyönyörű kilátópontokon, mohos sziklafalak között, napsütötte réten, sötét szálerdőben kanyarogtunk, és ezek a gyönyörű szakaszok szinte lépésenként váltakoztak! Színes az volt az Idő Ösvényén haladó geo-vándorok Útja is, mert a földtörténeti középidő csaknem 200 millió éve elképesztő gazdagságban képviselteti magát az itt levő látványos földtani képződményekben, és szeretni, csodálni való kövekben☺! Színes, volt, mert annyiféle tengeraljzat tárult fel a szemünk előtt: napfénnyel játszó sekélytenger, sötét, vad mélységi mámor, élettől nyüzsgő zátonyok... Színes volt, mert az ősi tengerek élőlények tömegeinek adtak otthont, és ez a gazdagság ma is ott hevert a bakancsunk előtt... ki ne simogatná meg megilletődötten a kövekbe zárt egykori élőlények elbűvölő rajzolatú, kreatív formákat produkáló vázait? Színes volt, mert mi is ott voltunk, és aktivizálhattuk játékos, felfedező énünket☺!

Kaptunk feladatokat: vajon ki találja meg elsőként a mohos sziklák között megbújó hasadékbarlangot? Kaptunk kérdéseket: például mi a csoda lehet az az ördögszántás? (Természetesen a választ is megkaptuk☺!) Lehetett versenyezni: Ki találja meg az első víznyelőt a "lyukacsos" réten? Délutáni programunkon folytatódott a show: óriáskövületeket foghatunk kézbe Zircen a Bakonyi Természettudományi Múzeumban!

Egyszóval minden színező kedvű georajongó jól érezte magát az egyik legszínesebb tanösvény: az Eperjes-hegyi tanösvény felfedezésén, ami 2015-ben az Év Földtani Értéke volt a Bakony–Balaton Geoparkban! Akik a programot biztosították: Sárdy Julianna és Pardi Melinda a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, illetve Katona Tamás és Keserű Ildikó a Bakonyi természettudományi Múzeum munkatársai.

(Sárdy Julianna írása, Cserny Tibor fotói)