Beszámoló a Kurd és környéke geotúráról (2017)

A Kapos–hegyháti Natúrpark Egyesület és Kurd Község Önkormányzata 2017-ben első alkalommal, hagyományteremtő céllal csatlakozott a Magyarhoni Földtani Társulat kezdeményezéséhez, és szervezte meg a Geotóp-napot október 7-én, Kurd környéke gazdag földtani és felszínalaktani örökségének megismertetésére.

A program szakmai vezetője dr. Sebe Krisztina a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa volt. A túrán közel 60 fő vett részt, nagyobbrészt Kurdról és a többi natúrparki településről.

A túra első állomása az Öregszedres mellett található földtani feltárás volt, ahol dr. Sebe Krisztina tartott előadást a területen 8-7 millió éve lerakódott üledékrétegekről és a benne található élőlények maradványairól. A gazdag csigafaunából legfeltűnőbb a Viviparus Kurdensis, a falu nevét viselő, nagy méretű fiallócsiga-faj.

A második megálló a domboldalban lévő Öregszedresben volt, ahol Fóris Dóra, a natúrpark botanikusa ismertette a fehér eperfa (helyben használt nevén szederfa) ültetésének okát és a hozzá kapcsolódó selyemhernyó tenyésztést. Mondandóját a túrán részt vevő helyiek további érdekességekkel egészítették ki.

A túraútvonal következő szakasza egy löszmélyúton vezetett keresztül, ami a Csigás-árokra néző kilátópontban végződött, ahol a túra geológus vezetője az árok földtani, felszínalaktani értékeiről beszélt.

A túra talán legszebb pontja a Lázi-tetőn lévő kilátópont volt, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Kapos völgyére és a településre. Itt dr. Kiss Gábor geográfus és Müller János polgármester tájékoztatta a résztvevőket a táji környezetről, illetve Kurd történetéről. Gedővári Bianka a kurdi kőolaj-kutatás történetéről beszélt. A helyi résztvevők által elmondottakból az egykori virágzó helyi gyümölcskultúrát ismerhették meg a túrázók.

A szőlőskertek között leereszkedve a domboldalon a túra utolsó állomása az egyik présház volt, ahol polgármester úr beszélt a helyi szőlőtermesztésről és az újbor kóstolására is sor került. Mivel a közelben lévő kurdi földtani alapszelvény állapota miatt jelenleg nem látogatható, a gyerekek ezen az állomáson ismerkedhettek meg a világhírű kurdi csigákkal, kézbe is véve azokat.

A végig jó hangulatú gyalogtúra a faluházban zárult, ahol a fáradt túrázók – sok más finomság mellett – megkóstolhatták a kurdi pékmester új termékét, a geotóp-napi túra alkalmából, első alkalommal elkészített kurdi csigát.