Geotóp Nap Tatán a Geológus Kertben és a Kuny Domokos Múzeumban

Általános jellemzés:

Családi nap a Tatai Geológus Kertben és a Kuny Domokos Múzeumban az Év ősmaradványa és Év ásványa jegyében. A szervezők interaktív játékokkal, ismeretterjesztő előadásokkal várnak kicsiket, nagyokat.  "Kővadászat" geotúra a városban.

Interaktív földtudományi játszóház. Fókuszban a kvarc, a 2017-es Év ásványa, hiszen a döntően kvarc anyagú radiolaritot 5-7000 évvel ezelőtt a rézkori ember is bányászta Tatán.

A Tatai Geológus Kert programja:

10.30: T. Biró Katalin: A 2017-es tűzkőfejtő gödör feltárások eredményeinek bemutatása (kb. 30-40 perc)
11.30: Tóth Zoltán Henrik: Hogyan készült? A rézkori tűzkőpattintás technológiája (tűzkő pattintási bemutató kb. 30-40 percben)
12.30: Harman-Tóth Erzsébet: Kvarc - egy ellenálló ásvány nyomában (speciális szakvezetés a Magyarország hegyépítő kőzetei kiállításban, kb. 40 perc).
10.00-16.00 (folyamatosan): A kvarc nyomában: interaktív felfedező játék a Magyarország hegyépítő kőzetei kiállításban; Kreatív sarok: berakásos kőkép (pietra dura) készítés kvarc rajzolatokból; Ismerkedés a 2018-as Év ásványa (fluorit, kalcit, szfalerit) és 2018-as Év ősmaradványa (Balatonites, fésűskagyló, üstökös pálma) jelöltekkel: bemutató és szavazási lehetőség

* Helyszín: ELTE Tatai Geológus Kert (TGK); Kuny Domokos Múzeum (KDM)
* Időpont: 2017. október 7.
* Találkozó: TGK: 2890 Tata, Fekete út 2.; KDM: 2890 Tata, Váralja utca 1-3., mindkét helyszínen 10.00-16.00-ig
* Szervező: ELTE Tatai Geológus Kert, ELTE TTK Természetrajzi Múzeum (Budapest), Kuny Domokos Múzeum
* Információ, ill. jelentkezés a túrára: TGK: Harman-Tóth Erzsébet (celadonite@gmail.com), KDM: Kürthy Dóra (kurthy.dora@kunymuzeum.hu)

A Kuny Domokos múzeum programja:

Geotóp napi programunk része a „Kővadászat”, amely térkép segítségével egy kötött útvonalon vezet végig a városon, a két programhelyszín között. Az úton megadott pontokon, az indulás előtt megismert ásványokkal és ősmaradványokkal kapcsolatos feladatokat kell megoldani. Indulni csapatokban (max. 5 fő) és egyénileg is lehet. Előzetes jelentkezés nem szükséges. A kővadászatnál a rajt 10.30-14.00-ig folyamatos, a megoldott feladatlapot legkésőbb 15.00-kor kell leadni az egyik végponton.
A túrán túlmenően mindkét helyszín 10-16.00 közt várja a látogatókat: a Tatai Geológus Kertben az Év ásványa, a kvarc, a Kuny Domokos Múzeumban pedig az Év ősmaradványa, a barlangi medve lesz a fókuszban. Mindkét helyszínen lesz lehetőség a 2018-as jelöltek megismerésére és szavazásra is.

10.00-15.30 (folyamatosan): az Év ősmaradványa, a barlangi medve kerül bemutatásra, interaktív játékokkal: medve simogató, kirakók, színezők, feladatlapok. Ismerkedés a 2018-as jelöltekkel: Év ásványa (fluorit, kalcit, szfalerit), Év ősmaradványa (Balatonites, fésűskagyló, üstökös pálma), szavazási lehetőség.

14.30: Szente István előadása: A Kárpátok növényevő sárkánya (kb. 40 perc)
15.30-16.00 Kővadászat eredményhirdetés

További információ: http://www.oszifesztival.hu/programok_hu.html?muid=325

Ismeretterjesztő leporelló a Tatai Geológus kertről

A "kővadászat" geotúra útvonala és rövid leírása:  

 • Túra hossza: kb. 3 km
 • Részvételi díj: nincs
 • Felszerelés: kényelmes cipő
 • Rajt: ELTE Tatai Geológus Kert (TGK) vagy Kuny Domokos Múzeum (KDM)
  Cél: ELTE Tatai Geológus Kert (TGK) vagy Kuny Domokos Múzeum (KDM)
 • Időpont: 2017. 10. 07.
 • Találkozó, illetve a túra indulása: 10.30 órától folyamatosan 14.00 óráig, Tatai Geológus Kert, 2890 Tata, Fekete út 2, illetve Kuny D. Múzeum, 2890 Tata, Váralja utca 1-3.
 • Túravezető: nincs, egyéni, vagy csoportos séták a városban
 • Túra időtartama: 1- 1,5 óra
 • Szervező: ELTE TGK, Kuny Domokos Múzeum, Magyarhoni Földtani Társulat,
 • Információ: Harmann-Tóth Erzsébet (TGK) celadonite@gmail.com, Kürthy Dóra (Kuny Múzeum) kurthy.dora@kunymuzeum.hu

Jelentkezés a Tatai Geotóp napra (TGK)

Jelentkezés a Tatai geotóp napra (Kuny Múzeum)

ELTE Magyarhoni Földtani Társulat Kuny Domokos Múzeum logója