Élménybeszámolók

Kerékpáros geotúra Békéscsabán és környékén (2017)

Tizedik alkalommal került megrendezésre hazánk területén, több helyszínnel, két hétvégével a Geotóp Napok. Október 7-én az eseménysorozat ismét kezdetét vette (Békéscsabán már 4. alkalommal), egy földtudományi értékeket felfűző kerékpáros túra keretein belül. A Magyar Földtani Védegylet Egyesület idén immár ötödik alkalommal kapcsolódik be a Geotóp Napok programjába, négy helyszínnel.

Családi nap Salgóbányán a Geotóp napon az Év ősmaradványa és Év ásványa jegyében (2017)

A Salgóbányai Geocsodák Házában október 7-én kicsik és nagyok a 2017. Év ásványával és ősmaradványával ismerkedhettek meg a Geotóp nap keretében, a vállalkozó kedvűek pedig meglátogatták az István-tárót, amelynek végében fakadó forrás Salgótarján városát látja el ivóvízzel.

Szarvaskői geotúra (2017)

Október 7-én immár harmadik alkalommal tartott szakvezetett túrát az egri Kaptárkő Egyesület a geotóp nap keretében a Szarvaskői Földtani Tanösvényen. Erre a túrára – mint az elmúlt években - is népes és érdeklődő csapat érkezett az ország több pontjából, hogy megtekintsék a Bükk ezen érdekes és ritka földtani jelenségekben gazdag területét.

Geotóp nap Óbányán (2017)

Idén először volt Geotóp nap az Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatóságához tartozó Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetben, az Óbányai-völgyben, Óbánya érintésével. A Geotóp Nap lebonyolítását a nemzeti park a Magyar Földtani Védegylet Egyesület és a Bihari Túrák Közhasznú Egyesület közösen végezte.

Élménybeszámoló a 2016. október 1-ei Pécs-kői Geotóp túranapról

A Novohrad-Nógrád Geopark, a Magyarhoni Földtani Társulat (MFT) és a Tarjáni Szabadidősport Klub közreműködésével került megszervezésre a Világ Gyalogló Naphoz csatlakozva, a november 1-ei, Geotóp napi kirándulás, a Salgótarján melletti 544 m magas Pécs-kőre. A jól sikerült hírverésnek (helyi sajtó, rádió és a világháló több felületének segítségével) köszönhetően 54 fő és Buksi kutya jelent meg a Főtéren, a kiindulási pontunknál.

Élménybeszámoló az eperjes-hegyi geotóp napról (2016)

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park a Bakony egyik legszínesebb geológiai felhozatallal megáldott tanösvényére, az Olaszfalu fölött őrködő Eperjes-hegyre szervezte idei Geotóp-napi programját. A gyönyörű őszi napsütésben 44 résztvevő - közöttük 12 gyerek és két kutya - volt részese ennek a hamisítatlanul színes, "kövezős" programnak! Színes volt kínálatában, mert a földtani tünemények mellett egy egész csokorra való történelmet, néprajzot, élővilágot érintő érdekességet kaptunk a területről, kicsit kitekintve a Bakony egészére is.

Geotúra az Aggteleki-karszton (2015)

2015. október 10-én a Geotóp Napi programok egyikeként az Aggteleki-karszton jártunk. Sajnos az időjárás nem volt kegyes hozzánk, így a délelőtti esős időszakot egy barlangtúrával vészelte át csapatunk. Jósvafőről indulva, a Tohonya-szurdok érintésével a Vass Imréről elnevezett barlang felé vezetett utunk. Itt, a csodálatos cseppkőképződményekkel tarkított, több szintes, aktív patakos földalatti világban kb. egy órát töltöttünk el.

Geotúra a Zemplénben (2015)

A Zempléni Tájvédelmi Körzetben 2015. október 3-án, csodálatos őszi időben indult Pálházáról a geotúra, ahonnan külön kisvonattal utaztunk a rostallói végállomásra. Már maga a közel egy órás vonatozás is hatalmas élmény volt hazánk legrégebbi erdei-hegyi kisvasútján. A vonatozás után csapatunk az Ördög-völgyben folytatta útját, különféle vulkáni kőzetek „ölelésében”. A Zempléni-hegységet felépítő kiömlési és törmelékes vulkáni kőzetek rendkívül gazdagok ércekben és különféle ásványtársulásokban is, az Ördög-völgyben például opálféléket (pl. tejopál) lehet találni.