Élménybeszámolók

Békéscsaba 2020

Október második szombatját Békéscsaba földtudományi értékeinek megismerésére szenteltük, a Békéscsaba és környékét bejáró 7. Geotóp napi kerékpártúránk keretében, mely idén is a TEKERGŐ KERÉKPÁROS MOZGALOM túrasorozatának egyik állomása volt.

Aggtelek 2020.

Szombat reggel 10 órakor indult a túra Jósvafőről, közel 60 résztvevővel.

A 4 órás geotúra első 2 órájában a felszíni földtani, felszínalaktani, víztani/vízföldtani és talajtani értékeket mutattuk be a Tohonya-Kuriszlán Tanösvény útvonala mentén. A csapat dinamikus volt, érdeklődő, élén sok gyermekkel. A geotúra második felében az ANPI túravezetője, Szalóczy Gyula vitte le a csapatot 3 részletben a legendás Vass Imre-barlangba.
A túra végén egy-két érdeklődővel még felmentünk a Kuriszlán-fennsíkra is, megnézni a híres lipicai lovakat.

Veres Zsolt

 

Tata 2020

Október 10-én, a Geotóp Nap idei tatai programjának keretében izgalmas földtörténeti kalandozásokra várták az érdeklődőket a szervezők. A tatai Kálvária-domb területén elhelyezkedő természetvédelmi területen, amely az ELTE Szabadtéri Geológus Kert, kezdődött a program. Az érkező csoportok – akik között számos évről évre visszajárót is köszönthettünk – Szente István és Kóthay Klára geológusok szakvezetésével egy képzeletbeli földtörténeti utazás keretében ismerkedtek meg a triász, jura és kréta földtörténeti korszakok eseményeivel.

Nógrádszakál 2020.

Ideális időjárási körülmények mellett tettük meg a kb. 3,5-4,0 km-es túrát. Bejártuk a Novohrad-Nógrád Geopark, a Bükki Nemzeti Park és az Ipoly Erdő Zrt. által kiépített, geoparkos arculatú, magyarázó táblákkal ellátott Páris-patak völgyét. Ezt követően elmentünk a Bogas-völgybe (aminek beszédes nevét egy ELTÉ-s hallgató, Kun Jáger Emese adta) és megtekintettük a környék legnagyobb falenyomat barlangjait. Utána fakultatív programként, úttalan-utakon tettünk egy kanyart és visszajutottunk a Páris-patak völgyébe, nem akármilyen beereszkedéssel, miközben sokak örömére a gombaétekhez begyűjthették az alapanyagot.

Kerékpáros geotúra Békéscsabán és környékén (2017)

Tizedik alkalommal került megrendezésre hazánk területén, több helyszínnel, két hétvégével a Geotóp Napok. Október 7-én az eseménysorozat ismét kezdetét vette (Békéscsabán már 4. alkalommal), egy földtudományi értékeket felfűző kerékpáros túra keretein belül. A Magyar Földtani Védegylet Egyesület idén immár ötödik alkalommal kapcsolódik be a Geotóp Napok programjába, négy helyszínnel.

Családi nap Salgóbányán a Geotóp napon az Év ősmaradványa és Év ásványa jegyében (2017)

A Salgóbányai Geocsodák Házában október 7-én kicsik és nagyok a 2017. Év ásványával és ősmaradványával ismerkedhettek meg a Geotóp nap keretében, a vállalkozó kedvűek pedig meglátogatták az István-tárót, amelynek végében fakadó forrás Salgótarján városát látja el ivóvízzel.

Szarvaskői geotúra (2017)

Október 7-én immár harmadik alkalommal tartott szakvezetett túrát az egri Kaptárkő Egyesület a geotóp nap keretében a Szarvaskői Földtani Tanösvényen. Erre a túrára – mint az elmúlt években - is népes és érdeklődő csapat érkezett az ország több pontjából, hogy megtekintsék a Bükk ezen érdekes és ritka földtani jelenségekben gazdag területét.

Geotóp nap Óbányán (2017)

Idén először volt Geotóp nap az Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatóságához tartozó Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetben, az Óbányai-völgyben, Óbánya érintésével. A Geotóp Nap lebonyolítását a nemzeti park a Magyar Földtani Védegylet Egyesület és a Bihari Túrák Közhasznú Egyesület közösen végezte.