Rövid és hosszú túra Felsőörs környékén 2018

Általános jellemzés:

Cserny Tibor fényképei a túráról

Rövid és hosszú túra Geotúráink útvonala a Felsőörs és környékének vadregényes szurdokvölgyeiben kanyarog, szépséges természeti környezetben. A program extra tartalommal bír: az utunkba eső természeti értékeken felül két olyan kimagasló földtani és kultúrtörténeti kincset is bemutat, amely európai viszonylatban is egyedülálló. Az egyik a Felsőörs határában található Forrás-hegyi geológiai-tanösvény amely 2014-ben az Év Földtani Értéke címet nyerte el a nemzeti parkunk keretein belül működő Bakony–Balaton UNESCO Geoparkban, a másik pedig a Lovasi őskori festékbánya, amelyből olyan korú és tartalmú leletanyag került elő, amire legközelebb az afrikai kontinensen van példa!

Találkozó pontunk a Lovas Kikötő nevű hangulatos kis kávézó, majd néhány perc múlva egy pici pincében  nyerhetünk élmény szintű bepillantást egy 11 500 évvel ezelőtt itt élt ősember csoport életébe. Aki mindezt az időutazást biztosítja számunkra, meghívott vendégünk Kasza Katalin a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum régész technikusa.  

A Lovasi-séd apró vízeséseket teremtő mésztufa lépcsői mellett haladva elérjük a  festői szépségű Király-kúti-völgyet. Innen kristálytiszta karsztforrások, mohos sziklák között kanyarog tovább az ösvény, amely fölött még egy barlang is barlang is rejtőzik.( Ahová visszafelé a vállalkozó szellemű túratársak be is mászhatnak! ) A Király-kúti-forrásnál megtöltjük kulacsainkat. Erről a pontról a rövid túra résztvevői visszasétálnak Lovasra, a hosszú túra pedig az őskori festékbányát érintve Felsőörs felé veszi az irányt. A bányában földfestéket keverünk, helyben, eredeti módszerrel, azaz szarvas agancs szerszámmal bányásszuk ki a  vörös földfestéket, és ősi rítus szerint maszkot is festünk! ) Ősember hordává átvedlett csoportunk ezután a Malom-völgybe veszi be magát, ahol a patak másik ága kísér minket a szép erdei környezetben.

A falu határában az Európa hírű Forrás-hegyi geológiai tanösvényen megidézzük a 240–220 millió évvel ezelőtt itt hullámzó Tethys-tengeröböl mindennapjait, melynek vízteste egy sor izgalmas élőlényt ringatott. Kis szerencsével fel is fedezhetjük maradványaikat a sziklákban.

Ha valaki néhány perc alatt meg szeretné érteni a völgyképződés folyamatát (miközben tűzköveket halászunk ki a Malom-patak vizéből és vetünk terepen is elvégezhető vizsgálatok alá), annak érdemes átküzdeni magát velünk a tanösvény alatt megbújó galériaerdő néhány méterén.

Túránkat Felsőörs szívében, a méltán híres „vörös templomnál” szakítjuk meg , ami kultúrtörténeti jelentőségén túl (erről is ejtünk majd néhány szót), meghökkentő látványt nyújtó „kőzettani trónuson” ül. Innen egy szép sztyeppréten átvágva a Szent Kereszt-hegy meredek sziklafalához érünk (Miske-szikla), melynek legimpozánsabb szöglete a völgy fölé meredő „mészkőborda”. Tetejéről gyönyörű kilátás nyílik az alatta húzódó mély szurdokra.

Leereszkedve a völgybe újra elhaladunk a Lovasi-séd mésztufa lépcsői mellett , így érkezünk vissza Lovasra.

Útvonal (főbb érintett látnivalók):
Rövid túra: Lovas: faluközpont és helytörténeti kiállítás az őskori festékbányából előkerült régészeti anyagból – Malom-völgy–Lovas
Hosszú túra: Lovas: faluközpont és helytörténeti kiállítás az őskori festékbányából előkerült régészeti anyagból – Malom-völgy – Király-kúti forrás – Lovasi festékbánya–Malom-patak és völgy – Forrás-hegyi geológiai tanösvény – Felsőörs : Prépostsági-templom–Szt. Kereszt-hegy–Lovas

 

A túra útvonala és rövid leírása:  

 • Rövid/ hosszú túra hossza: 6/12 km
 • Részvételi díj: felnőtt: 850 Ft, gyerek: 400 Ft
 • Felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő).
  Javasolt: fényképezőgép, távcső.
 • Helyszín: Lovas
 • Időpont: 2018. 10. 13.
 • Találkozó: Lovas Fő u. 19. Lovas Kikötő, 12.00 óra
 • Túravezető: Sárdy Julianna
 • Rövid/hosszú túra időtartama: 5,5 óra
 • Szervező: Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
 • Információ: Sárdy Julianna, sardy1@bfnpi.hu, 30/4910061

Jelentkezés a Felsőörsi programra

 

BFNP logo